Agrivoltaika – nová éra fotovoltaiky v Česku

28.09.2021
Fotovoltaika
Agrivoltaika – nová éra fotovoltaiky v Česku
Věděli jste, že fotovoltaickou elektrárnu můžete postavit i na polích, aniž by se zabrala úrodná a orná půda? Díky novým postupům a moderním technologiím je to možné. A ve světě již zcela běžné. Pojďte se s námi dozvědět něco více o agrivoltaice.

Již přes jedno desetiletí v Česku stále panují dávno liché předsudky o solárních baronech a jejich rozpínavosti. Pohádek o tom, jak zlý baron zabral půdu malému českému zemědělci, vzniklo bezpočet. Ale je to opravdu tak?

V České republice jsou místa, kde si fotovoltaických polí ani nevšimnete, a jsou místa, kde vyloženě bijí do očí. Ale i velké solární elektrárny se dají postavit s citem a v souladu s rázem krajiny. Pokud je půda nízkobonitní (tedy má nízkou výnosnost), jsou fotovoltaická pole to nejlepší, co ji může potkat.

Solární energetika a zemědělství ve vzájemné symbióze Pokud je půda výnosná a úrodná, dá se pomocí agrivoltaiky zachovat její úrodnost a zároveň maximálně čerpat sluneční energii. V agrivoltaice se používají bifaciální (oboustranné) fotovoltaické panely, které jsou zasazeny kolmo do země a zachytávají tak světlo z obou stran. Výhodou těchto panelů je, že jim vyhovuje umístění výše nad zemí, takže pod nimi může zemědělec dál půdu využívat.

V horkých letních dnech plodiny rády využijí stín panelů. Zejména v posledních letech, kdy jsme zažívali vlny veder a sucha, je každý stín velice kýžený. Pravidelným střídáním slunečního svitu a stínu vytvoří panely mikroklima – vzduch se lépe ochlazuje, vlhkost zůstane v půdě.

Agrivoltaika má i další výhody Zadržování vlhkosti v půdě se ukázalo jako jedna z největších výhod agrivoltaiky. Vzájemným „soužitím“ panelů a plodin dochází k vytvoření ideálních podmínek pro všechny. Vlhký vzduch totiž ochlazuje panely, které se nepřehřívají a jedou na plný výkon. Zároveň se v půdě drží vlhkost, což zase snižuje spotřebu vody.

Postavením panelů na poli vzniknou řady, mezi kterými pohodlně projede traktor i s žacím ústrojím. Jednotlivé řady panelů od sebe totiž musí být i v dostatečné vzdálenosti, aby se vzájemně nezastiňovaly.

Kde všude je agrivoltaika prospěšná

Bifaciální panely najdou své uplatnění

  • Na polích – ideálním „kolegou“ mezi panely je třeba špenát, nebo v Česku oblíbené brambory.
  • Na pastvinách – mezi panely se mohou spokojeně pást různé druhy hospodářských zvířat.
  • Na loukách – díky vhodnému mikroklimatu se v půdě daří více druhům rostlin a louka bude rozmanitější než kdy předtím. Fakt…

Pokud i vy máte pole, využijte příležitosti. Buďte mezi prvními, kdo efektivně využije sílu slunce a země zároveň. V případě, že si nejste jistí, nebo nevíte, jak začít, kontaktujte naše odborníky.