Co se událo ve fotovoltaice v roce 2021

10.01.2022
Fotovoltaika
Co se událo ve fotovoltaice v roce 2021
Svět fotovoltaiky neustále roste, vyvíjí se a mění se nám před očima. Pojďte se s námi podívat na přehled nejdůležitějších událostí z tohoto odvětví, které se odehrály v uplynulém roce.

Počet FVE v ČR roste

Dobrá zpráva nejen pro naši planetu. V lednu Solární asociace uvedla, že se během roku 2020 zdvojnásobil počet fotovoltaických elektráren provozovaných českými domácnostmi a firmami. Souhrnný výkon instalovaných FVE ve sledovaném období vzrostl na 2100 MW - jedná se o nárůst o 51,4 MW.

Miliardová investice do FVE plánovaná v Brně

V únoru brněnský magistrát oznámil, že na vybrané střechy ve městě bude instalovat fotovoltaické elektrárny. Městské fotovoltaické elektrárny by měly být vybudované během několika let. Po dokončení by její instalovaný výkon měl dosahovat hodnoty 40 MW. Do projektu město plánuje investovat přibližně 1,2 miliardy korun.

Až 675 MW výkonu díky pražským střechám

Aliance pro energetickou soběstačnost v březnu představila analýzu, ze které vyplynulo, že by střechy domů v Praze a okolí mohly nabídnout prostor pro vybudování fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu 675 MW. Jedná se o výkon, který by zcela bez problému pokryl energetickou spotřebu až 120 tisíc domácností.

Start Modernizačního fondu

V dubnu odstartovaly první výzvy Modernizačního fondu, jehož cílem je přispět k ekologizaci energetiky. Jen v tuzemsku se díky této dotační iniciativě přerozdělí v následujících deseti letech minimálně 150 miliard korun, které poplynou z evropských zdrojů, přičemž podporu získají i projekty fotovoltaických elektráren.

Klimatický plán pro Prahu

V květnu pražští radní schválili novou klimatickou strategii hlavního města. Podle ní by měla Praha snížit svoji uhlíkovou stopu do roku 2030 o 45 %. Součást plánu představuje i přechod na udržitelnou energetiku, který by měl být realizován také prostřednictvím instalace fotovoltaických panelů.

Energetické družstvo vlastníků FVE představeno

V červnu bylo médiím prostřednictvím tiskové zprávy představeno Energetické družstvo vlastníků fotovoltaických elektráren, jehož hrdým partnerem je skupina Ekocesta. Cílem prvního energetického družstva v Česku je spojit majitele fotovoltaických elektráren, čímž napomůže k dosažení uhlíkové neutrality.

Zelená energetika může vytvořit pracovní příležitosti

Z analýzy expertů z Univerzity Karlovy, kterou v červenci zveřejnila Aliance pro energetickou soběstačnost, vyplývá, že by do roku 2030 mohl rozvoj obnovitelných zdrojů v Česku vytvořit více než 100 000 pracovních míst. Svůj podíl na tom má i vysoký nárůst počtu systémů FVE.

Praha ohlásila vznik organizace pro rozvoj fotovoltaiky

V srpnu magistrát hlavního města informoval o založení příspěvkové organizace s názvem Pražské společenství obnovitelné energie. Jejím úkolem je vybudování fotovoltaických elektráren na střechách městských budov s cílem zajistit pro Pražany výrobu obnovitelné a levné energie.

Veletrh FOR ARCH s účastí Energetického družstva vlastníků FVE

V září proběhl další ročník FOR ARCH, nejvýznamnějšího stavebního veletrhu v Česku. Akce se zúčastnilo i Energetické družstvo vlastníků FVE, které za osobního přispění předsedkyně jeho představenstva Patrície Čekanové představilo návštěvníkům veletrhu svoji činnost a cíle.

Další vlna programu Nová zelená úsporám

V říjnu byla v Česku spuštěna další fáze státního dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ), zaměřeného na podporu zelené energetiky. Domácnosti si díky tomuto programu mohou požádat i o dotaci na fotovoltaické elektrárny až do výše 225 500 korun. Více se o NZÚ můžete dozvědět v našem nedávném blogovém příspěvku.

Solární panely pro Olomouc

V listopadu informovalo hejtmanství Olomouckého kraje, že má v úmyslu na vybraných budovách instalovat fotovoltaické elektrárny. Projekty by se měly týkat přibližně třiceti nemovitostí, které náleží do vlastnictví kraje. Celková výše investic by se měla pohybovat v rozmezí 90 až 150 milionů korun.

Zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie

V prosinci navrhla Komora obnovitelných zdrojů energie (Komora OZE) 15 opatření, která by měla zajistit zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie ze současných 17,5 % na 32 % do roku 2030. Nechybí mezi nimi ani nutnost udržet současnou podporu fotovoltaiky prostřednictvím programu Nová zelená úsporám.