Dobře navržená fotovoltaika umí domácnostem zajistit částečnou nezávislost

20.01.2024
Fotovoltaika
Dobře navržená fotovoltaika umí domácnostem zajistit částečnou nezávislost
Stále více českých domácností hledá řešení dramatického nárůstu cen energií ve fotovoltaické elektrárně. Přečtěte si rozhovor s Martinem Palarčíkem, který na toto téma vyšel na portále iDnes.cz.

Energetický trh prochází turbulentním obdobím. Každá domácnost v Česku nyní přemýšlí, jak ušetřit za energie. Velkou naději vidí rodiny v částečné energetické soběstačnosti, které mohou dosáhnout v případě pořízení fotovoltaické elektrárny.

Aby však měla investice do FVE opravdu smysl, je potřeba její instalaci svěřit profesionálům. „Pro maximální úsporu a využití elektrárny je nejvýhodnější zvolit si jako dodavatele firmu, která poskytuje komplexní služby, tudíž kromě instalace například zajišťuje výkup přebytků a hlídá, jestli elektrárna pracuje, jak má,“ říká Martin Palarčík, generální ředitel skupiny SolidSun.

Česko letos zažívá boom. Kdo má střechu, uvažuje nebo už řeší instalaci fotovoltaické elektrárny (FVE). Proč je pro zákazníky tak výhodná?

Stávající situaci se nelze divit. Díky fotovoltaice může každý snížit výdaje za elektřinu, které se šplhají do astronomických výšek. Jak říkáme, hlavní výhodou fotovoltaiky je, že elektřinu, kterou lidem vyrobí, nikdo nezdraží. Vlastní elektrárna jim zkrátka umožní stát se částečně nezávislými na běžných dodavatelích energií. Čím méně budou závislí na dodávce elektřiny ze sítě, tím více ušetří. Mezi další výhody patří, že lidé pořízením fotovoltaické elektrárny přispějí k ochraně životního prostředí. Jde o obnovitelný zdroj energie, a myslí tak na budoucnost svou i planety.

Přečtěte si celý rozhovor, který byl zveřejněn na portále iDnes.cz.