Dodavatelé a distributoři - jaký je mezi nimi rozdíl?

20.11.2022
Ostatní
Dodavatelé a distributoři - jaký je mezi nimi rozdíl?
Jaký je rozdíl mezi dodavatelem a distributorem elektrické energie? Proč by měl být název dodavatele a distributora zřetelně odlišen? Jaké jsou distribuční skupiny v České republice? Vše se dozvíte...

Kdo je dodavatel elektrické energie?

Dodavatel elektřiny je obchodník, který nakupuje produkt na energetické burze za účelem prodeje spotřebitelům. Dodavatele si volí zákazník sám podle vlastních potřeb a vybraných kritérií. V České republice existuje spusta dodavatelů elektrické energie. Mimo polostátní společnost ČEZ je to například Innogy, MND, nebo třeba SolidSun Energie, a.s. 

Kdo je distributor?

Distributor je společnost, která obhospodařuje a vlastní distribuční soustavu, tedy systém elektrického vedení. V kompetenci společnosti je zajišťování pravidelného servisu, vnitřní inspekce a spolehlivé dodání energie ke koncovému zákazníkovi. V České republice se jedná o 3 subjekty:

  • ČEZ distribuce, a.s. (součást skupiny ČEZ)
  • EG.D, a.s. (součást skupiny E.ON)
  • PREdistribuce, a.s. (součást skupiny PRE)

Rozdělení distribuční sítě v ČR

Distribuční síť je v naší republice rozdělená na tři území. Každé z nich je pod správou jedné z distribučních společností. Pro přehlednost jsme vám vytvořili mapu, ve které si můžete dle okresu zjistit, pod kterého distributora spadáte.

[@portabletext/react] Unknown block type "image", specify a component for it in the `components.types` prop

ČEZ Distribuce a.s.

ČEZ Distribuce a.s. je členem Skupiny ČEZ - energetického sdružení působícího v mnoha zemích střední a jihovýchodní Evropy. Pomocí dispečinku řídí a spravuje majetek distribuční soustavy a poskytuje tak spolehlivou dodávku všem fyzickým i právnickým osobám. 

PREdistribuce a.s.

PREdistribuce a.s. byla založena v roce 2005 jako součást společnosti Pražská energetika a.s. a jako plod Skupiny PRE. PREdistribuce je držitelkou licence na distribuci elektřiny, která byla udělena Energetickým regulačním úřadem. Zajištuje distribuci elektřiny na území hlavního města Prahy a města Roztoky. Zajišťuje kompletní správu distribuční sítě a dalších služeb v čele se zásobováním odběratelů. 

EG.D. a.s.

Od 1.1.2021 vystupuje bývalá E.ON Distribuce a.s. pod názvem EG.D. a.s. Je členem dodavatelské skupiny E.ON a pod zkratkou Electricity and Gas Distribution zastřešuje hlavní služby, které poskytuje – tedy distribuci elektřiny a plynu do vašich domovů. Stará se nejen o rychlé dodání energií, o správu elektroměrů a plynoměrů, udržuje také distribuční síť nadčasovou prostřednictvím digitalizace.

Proč musí být rozlišen dodavatel od distributora?

Je ze zákona dáno, aby byl distributor od dodavatele odlišen pro lepší orientaci zákazníka. V případě, že by si klient spletl obchodníka od distribuce, mohl by sebe i společnost dostat do situace, které by náleželo soudní řešení. Změnami se současní dodavatelé řídí s účinností od 1.1.2021.