Jak šetřit za energie? Osvojte si úsporné návyky

14.11.2021
Energie
Jak šetřit za energie? Osvojte si úsporné návyky
Došlo k enormnímu zdražení nákladů na život. Dražší jsou pohonné hmoty, potraviny, služby, oblečení, úrokové sazby, ale také zdroje tepla – elektřina a plyn. Pojďte se s námi podívat na jednoduché způsoby, jak uspořit za energie pomocí snadných návyků každodenního života.

Globální zdražování zastavit nemůžete, ale můžete zrevidovat své konzumní návyky a pomalu je přeměnit do úsporné podoby. Nejlepší je začít u sebe a inspirovat ostatní. Dáme vám řadu tipů a triku, jak šetřit zdroje, a tím své výdaje.

1) Hospodařte s teplem

Ne nadarmo se v chladných měsících nosí teplé svetry a župany. Oblékejte si doma více vrstev teplého oblečení, využijte teplé ponožky a bačkory. Bytové doplňky jako designové přikrývky či úplety jsou nyní v módě. Využijte je také pro zahřátí! Vytápíte-li místnosti na odlišnou teplotu, zavírejte dveře, aby teplo zbytečně neunikalo. Jako úspornější způsob vytápění je považováno podlahové topení než radiátory. Nicméně účinnost radiátorů zlepšíte jejich odvzdušněním na začátku sezóny. Snažte se větrat jen na krátkou dobu, aby z místnosti neuniklo velké množství tepla. V ložnici by měla být nižší teplota než v obytných prostorách. Pokud nebudete doma, nastavte si konstantní teplotu na 18 °C. Pomocí časovače si nastavte dobu vytápění.

2) Vařte s rozmyslem

Nejúspornějším řešením jsou nové varné desky, které dokáží uspořit až o 30 % energie více než starší modely. Při vaření volte odpovídající velikost hrnce – ani malý, ale ani ne zbytečně velký. Vždy hrnec ohřívejte na odpovídající velikosti plotny. Ohřívání vypněte chvilku před tím, než bude jídlo hotové – plotna hřeje i po vypnutí, tak ji využijte na plno. Snažte se nezapomínat na pokličky, které v hrnci drží páru a urychlí přípravu pokrmu. Troubu neumísťujte do okolí lednice. Pokud pečete, dlouze ji nepředehřívejte a pečte v ní ihned, opět využívejte zbytkové teplo.

3) Sviťte úsporně, ale nebojte se zhasnout

Pokud odcházíte z místnosti, kam se nevrátíte, zhasněte. K osvětlení využívejte úsporné zářivky nebo LED žárovky. Jejich pořizovací cena je vyšší oproti klasickým žárovkám, ale k úspoře značně přispějí. K výraznějšímu osvětlení pomůže pravidelné otírání prachu, který blokuje až 20 % světla. Aktivity, které vyžadují více světla, provozujte přes den, kdy na maximum využijete denní světlo. Pokud nastal čas k výmalbě pokojů, sáhněte raději po světlejších barevných tónech a docílíte prosvětlení místnosti.

4) Vládněte svým spotřebičům a pečujte o ně

Při pořizování nových spotřebičů vždy myslete na to, kolik energie vyžadují k provozu. K těm úspornějším patří spotřebiče energetické řady A+++, naopak nejméně úsporné nesou označení D. Tento údaj zjistíte podle příkonu, jehož hodnota je na spotřebiči uvedena – určuje kolik wattů elektřiny spotřebič využije za hodinu. Vždy si propočítejte náklad na daný spotřebič s jeho energetickou spotřebou a následnou úsporou. Zjistíte, zda se vám nákup vyplatí a kdy se vám investice vrátí na úspoře energie.

Spotřebiče využívejte na plno. Nekupujte si větší lednici, než potřebujete, ale využijte v ní každé místo. Doporučená teplota v lednici je +5 °C, pokud ji budete snižovat, zvýšíte spotřebu. Neperte, pokud nenaplníte celou pračku. Snažte se chytře rovnat nádobí v myčce. Po koupi následuje využívání spotřebičů a jejich údržba. Pokud spotřebič vypnete a nepoužijete ho, stále je v pohotovostním režimu (svítí diody, ukazuje čas). To znamená, že je stále připojený do sítě a spotřebovává elektřinu. Např. televizi nejčastěji vypínáte dálkovým ovladačem, ale je třeba ji vypnout tlačítkem na ní. Ze zásuvky spotřebiče vytahujte pouze když jedete na nějaký čas mimo domov. Každodenní odpojování spotřebiče zkracuje jeho životnost.

Jiná situace je v případě nabíječek, ty po použití ze zásuvky vytáhnout můžete. Péče o spotřebiče je na místě nejen z hlediska čistoty a jejich správné funkce, ale také z hlediska úspor. Dělejte vše proto, abyste spotřebiči nezkracovali životnost. Např. mrazák pravidelně odmrazujte. U myčky měňte pravidelně filtr. Čistěte těsnění na dveřích od lednice.

Způsobů, jak nenavyšovat spotřebu energií, je spousta. Záleží jen na vás, jaké z nich si osvojíte. Máte-li další praktické a osvědčené tipy, jak v domácnosti ušetřit, pošlete nám je na náš facebookový profil.