Kolik se ve světě vyrobí sluneční energie

20.01.2024
Ostatní
Kolik se ve světě vyrobí sluneční energie
Zajímá vás, jak si vede Česká republika v celosvětovém žebříčku zemí využívajících sluneční energii? V článku jsme porovnali několik zemí, jež celosvětově vynikají v oblasti využívání solární energie.

Jak si vede Česká republika v celosvětovém žebříčku výroby solární energie? V článku porovnáváme několik zemí, jež vynikají v oblasti využívání sluneční energie, a které jsme vybrali na základě žebříčků Světové banky z roku 2021.

Čína je v současnosti nejen jediným dodavatelem fotovoltaických komponentů, ale hlavně největším producentem solární energie na světě. V porovnání s ČR je její počet instalací až třicetkrát větší. Austrálie je naopak jednou ze zemí s nejvhodnějšími podmínkami pro vlastnění FVE.

Fotovoltaika ve světě

Zájem o využití solární energie vzrůstá kosmopolitně. Odhaduje se, že za rok 2021 bylo skrze fotovoltaické elektrárny vyrobeno až 5% světové elektřiny, což se zprvu jeví jako nenápadné číslo, které se však vyznačuje svou rostoucí tendencí. Součtem výkonu všech fotovoltaických systémů světa docházíme k číslu 700 GW, které v korespondenci s názory odborníků, naroste během pár let o dalších 300 GW. Podle dat zveřejněných Světovou bankou má téměř každá země světa potenciál k vyrábění vlastní solární energie, která je schopná až úplně nahradit běžně užívanou elektřinu.

Čína - megaloman solární energetiky

Nejenže je Čína hlavním výrobcem a dodavatelem komponentů pro fotovoltaiku, je také největším producentem solární energie na světě. Za rok 2021 dělá její celková produkce solární energie 307 GW, což je více než 35 % světové kapacity. Představuje také obdobné procento celkového počtu globálních instalací a bezkonkurenčně tak obsazuje první místo na trhu.

Čínská produkce energie ze slunce je nyní třicetkrát větší než součet výkonu všech českých instalací. Dokonce i USA, které šlapou Číně na paty, představují hrubým součtem energie pouhou třetinu celkové produkce Číny. Také další asijské státy jako je Japonsko nebo Vietnam, nezaostávají.

Austrálie + státy s výhodnými teoretickými podmínkami + země podle penetrace

Austrálie, přestože není tak velkolepým producentem jako Čína, je ale prvním státem s největším průnikem (penetrací) slunečního záření. Udává se v procentech celkové spotřeby dané země, která pochází z jednotlivých fotovoltaických instalací. Celkem 15,5% dělá v Austrálii energie původem ze slunce a 637 w na obyvatele. Austrálie je jednou ze zemí s nejpříznivějšími geografickými a meteorologickými podmínkami pro instalaci FVE.

USA

Podle zprávy Laboratoře pro obnovitelnou energii pokrývá celková plocha instalovaných fotovoltaických elektráren ve Spojených státech jedno michiganské jezero, což je přepočtu 22 000 čtverečních mil. Vědci odhadují, že by 6% celkové rozlohy země stačilo k poskytnutí energie celé zemi. V současnosti jsou USA schopné poskytovat zelenou energii ze slunce 18 milionům domácnostem.

Česká republika

Nalijme si čistého vína, Česká republika nepatří k světovým lídrům, nicméně i přesto si vedeme velmi obstojně. Celková kapacita nepřesahující 3 GW nám vysloužila 29. příčku.