Odborný zásah hasičů bez problému díky bezpečnostnímu tlačítku

29.11.2020
Fotovoltaika
Odborný zásah hasičů bez problému díky bezpečnostnímu tlačítku
Solidsun pro vás uvedl na trh novinku - bezpečnostní tlačítko FVE. V případě potřeby toto tlačítko sníží hladinu napětí ve fotovoltaické elektrárně na minimum.

Život je někdy opravdu nevyzpytatelný, a dokonce i rodinné domy s fotovoltaickou elektrárnou mohou čelit hrozbě požáru, povodní, nebo neodborného zásahu. Pokud se obáváte, že hasiči odmítnou hasit váš dům s fotovoltaikou na střeše, tak můžete být klidní. Solidsun pro vás uvedl na trh novinku, díky které budou tyto obavy minulostí. Díky bezpečnostnímu tlačítku elektrárna přestává vyrábět elektřinu z fotovoltaických panelů a snižuje riziko úrazů elektrickým proudem na minimum.

Když se dům ocitne v plamenech Pokud se váš dům ocitne ve spárech živelné či jiné katastrofy, tak po příjezdu hasičů dochází k vypnutí hlavního jističe a odpojení domu od distribuční sítě. Po stisknutí bezpečnostního tlačítka, které je umístěno v blízkosti hlavního jističe, dochází k procesu rozpojení celé elektrárny. Díky zabudovanému optimizéru přestanou fotovoltaické panely vyrábět elektrický proud a ve stejný okamžik se odpojí i střídač a baterie. Veškerý elektrický proud je rozložen do minimálního množství do 100 V a dům už není během zásahu životu nebezpečný. Po požáru, jiné živelné katastrofě či problému (povodeň, neodborný zásah) provede revizi náš tým proškolených techniků a pomocí zeleného tlačítka uvede elektrárnu zpět do chodu.

Jak to vypadá v praxi? Pro představu vám ještě přiblížíme situaci, která se během hasičského zásahu odehrává bez bezpečnostního tlačítka. Pokud by propukla některá z výše zmíněných katastrof, došlo ke zkratu a střídač, nebo další komponenty fotovoltaické elektrárny byly v blízkosti vody, tak může dojít k poranění elektrickým proudem. Ve spojitosti s tímto faktem se v médiích čas od času objeví reportáž o odmítnutí hasičského zásahu ve snaze ochránit životy hasičského sboru. Pokud je FVE po instalaci hlášená na příslušných orgánech, jak by tomu mělo dle zákona být, tak hasiči zásah provedou, ale k hašení použijí místo vody pěnu. Pěna je bohužel vysoce neekologická a drahá. A toto byly hlavní důvody, proč jsme se rozhodli zapracovat na nové technologii a přicházíme na trh s novým produktem - bezpečnostním tlačítkem.

A jaká je cena? Hlavní myšlenkou tlačítka je minimalizovat úrazy způsobené elektrickým proudem. Toto tlačítko si můžete ke své fotovoltaické elektrárně objednat hned během instalace, nebo také zpětně. Jistě vás zajímá i cena výše zmíněného tlačítka, která se pohybuje kolem 15 000 Kč v závislosti na typu elektrárny a procesu montáže, který probíhá rovnou nebo dodatečně.

Výhody bezpečnostního tlačítka

  • Díky tlačítku hasiči odpojí panely od systému a současně se odpojí i střídač a baterie
  • Po odpojení dům přestává vyrábět elektřinu a ten se stává pro hasiče neohrožující na životě
  • Riziko úrazu elektrickým proudem během hašení je minimální
  • Hasiči mohou k hašení používat vodu a ne pěnu, která je silně neekologická a drahá
  • Díky optimizérům na každém panelu se rovněž zvýší výkon elektrárny
  • Klient má přesný přehled o výkonu každého panelu, takže je schopen rozpoznat případný problém
  • Bezpečnostní tlačítko lze dodatečně namontovat i na staré elektrárny

Jedinou nevýhodou tlačítka je jeho pořizovací cena, která je ale ve srovnání s bezpečným během odborného zásahu minimální.

Pokud máte o montáž tlačítka zájem, nebo vás zajímá více informací, stačí se nám ozvat pomocí kontaktního formuláře nebo infolinky 800 400 506, kde vám naši odborníci sdělí veškeré podrobnosti. Další informace se dozvíte i na našich webových stránkách v sekci Bezpečnostní tlačítko.