Práce elektrikáře u SolidSun

07.11.2022
Fotovoltaika
Práce elektrikáře u SolidSun
Náš elektrikář Honza Šlapák nám prozradil, co je náplní jeho práce, jak funguje motivace v týmu, nebo co ho na práci nejvíce baví. Pokud právě hledáš práci elektrikáře, zjisti, jak to u nás funguje. Právě hledáme nové kolegy.

Co je hlavní náplní vaší práce?

Mým úkolem obecně je montáž fotovoltaických elektráren. Zaměřuji se na tu část instalace, která souvisí s elektrotechnikou, dále dělám vedoucího vozu a organizuji sled činností, které potřebujeme na place, tedy u zákazníka, vykonat. Také zapojuji HDR (hlavní domovní rozvaděč), měniče, rozvaděče a veškerou technologii s nimi spojenou.

Uplatňujete při práci své předchozí vzdělání?

Uplatňuji. Jako elektrikář musím pracovat pod vyhláškou č. 50 o odborné způsobilosti v elektrotechnice, bez ní bych tuto pozici nemohl vykonávat.

Jak jste získal povědomí o společnosti SolidSun a co vás nakonec přimělo ucházet se o místo, potažmo nastoupit?

Kvůli zrušení servisu v ČR jsem podal výpověď v minulé práci. Pročítáním inzerátů jsem začal hledat nové pracovní místo, přičemž jsem narazil na nabídku společnosti SolidSun. Nejen že mi byl koncept společnosti ze všech nejbližší, také jsem věděl, že mě bude práce bavit.

Jak jste u společnosti dlouho a co se vám na vaší práci líbí? A na práci pro SolidSun?

V SolidSunu jsem od dubna roku 2022. Začátky v novém prostředí nejsou procházka růžovým sadem, nyní se ale situace stabilizuje. Práce je pestrá, každý den se dostanu do situace, kterou musím kritickým myšlením vyřešit, a že mě řešení problémů baví. Baví mě hledat chyby technického rázu, které vznikly mým přičiněním, nebo s jejich řešením rád pomáhám kolegům.

Co vás k práci motivuje?

Nebudu lhát, každý potřebuje peníze. Ale přesto mám já osobně velkou chuť se zlepšovat a posouvat se kupředu. Chtěl bych, aby za mnou zůstalo něco viditelného, co má smysl a myslím, že to právě fotovoltaika dokáže naplnit.

Dokáže vás nadřízený motivovat, přestože pracujete převážně v terénu?

Dokáže mě motivovat k dobře odvedené práci klidně i přes telefon. Mám raději kvalitní a pečlivou práci, než rychlou a špatně odvedenou.

Jak byste zhodnotil váš kolektiv?

V kolektivu ve firmě se citím na sto procent svůj, mám prostor pro jakékoliv dotazy nebo vyjádření pochybnosti. Na pobočku navíc stále hledáme nové kolegy, líbilo by se nám kolektiv rozšířit o další fajn kolegy :-) Takže pokud nějaký elektrikář hledá práci, u nás ho přivítáme s otevřenou náručí.

Jaké vlastnosti by podle vás měl mít váš nadřízený?

Trpělivost, schopnost komunikace a pochopení, když zrovna není posvícení.

Jaké vlastnosti uplatňujete vy jako zaměstnanec?

Jsem pečlivý, zodpovědný, ochotný vysvětlit jakoukoliv problematiku, hlavně ale usiluji o to, abych práci odváděl kvalitně a efektivně.

Dostal jste se někdy během vaší práce do svízelné situace? Jak jste ji vyřešil?

Omylem jsem zapříčinil zkrat. Nakonec jsem vše napravil bez závad, jen mi to pár hodin trvalo. Hned jsem situaci komunikoval se svým nadřízeným, se kterým jsme dospěli ke šťastnému konci. Jinak jsem za svou dosavadní kariéru v SolidSunu neměl žádné větší problémy, s většinou jsem si poradil.

Pojí se s vaší prací nějaká vtipná příhoda?

Jednou jsme šli s kolegou po ulici. Opodál šla vážně krásná slečna. Vystřelil jsem si z kolegy, že se na něj dívá a přesvědčoval jsem ho o tom, že se jí určitě líbí. Kolega vzal moje slova naprosto vážně a otočil se na dívku se svůdným výrazem v tváři. Ta se ho ale lekla a raději rychle zmizela.

Proč byste doporučil SolidSun jako dodavatelskou firmu pro FVE?

Firma je na trhu roky, má skvělé zázemí a pracuji pro ni odborníci ve svých oborech, setkávám se tady také se skvělými vizionáři, kteří neobchodují jen s vidinou výdělku, ale snaží se vždy lidem nabídnout to nejlepší pro jejich dům. Taky máme skladem všechny potřebné komponenty, navíc od ověřených dodavatelů. Už jsem několika známým SolidSun s čistým svědomím doporučil.

Jaká jsou nejčastější úskalí ve vaší práci?

V terénu většinou řeším, kam umístím rozvaděč, kam střídač, kam HDR, aby se nacházely v co nejlepších i nejeestetičtějších podmínkách. Občas se stane, že se v řetězu přede mnou něco pokazí, tam pak vznikají úskalí, která ale s týmem hravě vyřešíme.

Chcete se také stát obchodním zástupcem společnosti Solidsun? Zašlete nám svůj životopis na e-mail kariera@solidsun.cz. Případně se podívejte na aktuálně vypsané pozice.