Rostoucí ceny elektřiny. Jak se jim ubránit?

25.11.2019
Energie
Rostoucí ceny elektřiny. Jak se jim ubránit?
Majitelé rodinných domů se každý rok potýkají se stejným problémem – zvýšení cen elektřiny. Není proto překvapením, že domácnosti ročně utratí za elektřinu až 30 000 Kč a tato částka se může za pár let dokonce až zdvojnásobit. Jak tedy předejít nekontrolovatelně rostoucím cenám energie?

Fotovoltaika / solární elektrárny / FVE / sluneční elektrárna / dotace

Majitelé rodinných domů se každý rok potýkají se stejným problémem – zvýšení cen elektřiny. Není proto překvapením, že domácnosti ročně utratí za elektřinu až 30 000 Kč a tato částka se může za pár let dokonce až zdvojnásobit. Rapidní růst cen je zaznamenán každým rokem a je tedy vysoce pravděpodobné, že tento trend bude přetrvávat i v následujících letech. Jak tedy předejít nekontrolovatelně rostoucím cenám energie? Řešením je investice do zdrojů, které vám dodají nezávislost na elektrické síti dodavatelů energií. Řeč je o fotovoltaické elektrárně.

Zpátky do minulosti

Pokud se vrátíme do 90. let, tak zjistíme, že kilowatthodina elektřiny stála v průměru 60 haléřů. Dnes se tato cena pohybuje kolem 4 Kč, což je téměř 7násobný nárůst ceny. Podle informací webu Českého statistického úřadu navíc jen v minulém roce vzrostla cena elektřiny o celých 10 %. Tato částka může být ještě vyšší, pokud používáte elektřinu i na vytápění a ohřev vody. V takovém případě může roční skok v nákladech dosáhnout až 25 %.

Co to pro nás tedy znamená? Pokud bude zdražování pokračovat stejným tempem jako doposud, tak do 10 let nás vyjde zásobení domácnosti elektřinou až na dvojnásobek. I kdyby růst cen nakonec nebyl tak markantní, tak přesto se zdražování projeví v řádech desítek tisíc. Jako názorný příklad můžeme uvést Německo, kde je aktuálně kilowatthodina dvakrát dražší, tedy téměř 8 Kč, a její cena neustále roste.

Jak tomu můžeme předejít?

Jednou z možností je zafixování aktuální ceny energie s dodavatelem. Tím si ale zdražení energie jen odkládáme. Druhým řešením, je investovat své peníze do fotovoltaické elektrárny. Otevírá se vám možnost, jak dlouhodobě ušetřit za energie, a díky solární elektrárně se stáváte částečně nezávislými na distributorech. Energie, kterou v domácnosti spotřebujete pochází primárně ze slunce, poté až své zásoby vyčerpáte, tak se obrátíte na dodavatele energií. Pokud byste od dodavatele odebírali 25 – 50 % elektrické energie, tak přesto podstatně snížíte své náklady. Během sezóny bude výroba elektřiny díky solární elektrárně tak vysoká, že vaše domácnost pojede zadarmo.

Fotovoltaice se věnujeme přes deset let, proto můžeme čerpat ze zkušeností a dat, které jsme za tu dobu nasbírali. Z analýz nám jednoznačně vyplývá, že pořízením fotovoltaické elektrárny se její majitel stává nejen z velké části nezávislým na dodavatelích elektrické energie, ale hlavně, a to je nejdůležitější, rapidně snižuje svoje náklady na elektřinu. Obzvláště důležité je toto hledisko pro majitele nemovitostí, kteří elektřinou i ohřívají vodu a topí. V době, kdy ceny elektřiny rostou každým rokem je pořízení fotovoltaické elektrárny finančně nesmírně odpovědný krok,“ říká Pavlína Kolderová výkonná ředitelka ze společnosti SolidSun, předního českého dodavatele fotovoltaických elektráren.

Pokud vás zajímá více informací, spojte se s našimi specialisty.