Rozhovor s Kristýnou: stavíme a chceme fotovoltaickou elektrárnu

03.11.2021
Reference
Rozhovor s Kristýnou: stavíme a chceme fotovoltaickou elektrárnu
I přes ne příliš přívětivou dobu k výstavbě se mladý pár rozhodl ke stavbě rodinného domu. Kristýna a její partner se chtějí vydat ekonomicky i ekologicky udržitelnou cestou. Již teď vědí, že na svou střechu umístí solární panely. Rozhodli jsme se zeptat se jich na pár otázek.

I přes ne příliš přívětivou dobu k výstavbě se mladý pár rozhodl ke stavbě rodinného domu. Výstavba s sebou nese řadu úskalí, ale vidina vlastní střechy nad hlavou je dostatečnou motivací. Své o tom ví Kristýna a její partner, kteří stojí na začátku cesty, na jejímž konci je čeká vlastní bydlení. Chtějí se vydat ekonomicky i ekologicky udržitelnou cestou. Již teď vědí, že na svou střechu umístí solární panely. Nás, jako instalační společnost to velmi těší a rozhodli jsme zeptat se jich na pár otázek.

Jaký typ domu plánujete stavět? Proč jste se rozhodli pro rodinný dům?

Aktuálně jsme ve fázi dokončení projektu. S architektem jsme na projektu pracovali od začátku jara tohoto roku. Bylo těžké skloubit naše požadavky. Vyžádalo si to pár výměn názorů, díky kterým jsme se shodli na kompromisu. Partnerovým přáním byl bungalov ve tvaru písmene L se zastřešenou terasou. Mým přáním bylo odstěhovat se z našeho starého bytu. Zaměřovala jsem se spíše na kompozici a velikost samotných místností. Výsledek uspokojil nás oba. Nyní čekáme na stavební povolení.

Odkud jste se o možnosti mít fotovoltaickou elektrárnu (FVE) dozvěděli?

Když jsme se s partnerem jezdili inspirovat do satelitních městeček plných novostaveb, téměř jsme nenašli střechu bez solárních panelů. Dříve byla fotovoltaika jen hudbou daleké budoucnosti a výsadou ekologicky uvědomělých lidí. Dnes je ale situace odlišná. FVE je dostupnou variantou při výběru zdroje energií. Řekla bych, že nyní musíte mít pádný důvod, proč FVE nechcete využívat.

Nebudu lhát, měla jsem obavu, jak se budeme muset starat a udržovat vlastní elektrárnu, ale ta byla zažehnána službou dohledového centra a prováděním periodické revize, kterou poskytujete.

Kdy jste začali uvažovat, že si i vy fotovoltaiku pořídíte?

No, nebylo to hned od začátku, kdy jsme začali uvažovat o vlastním bydlení. Překvapilo mě, kolik informací je nutné dodat k samotnému projektu. Mimo jiné také způsob vytápění a zdroje energie. A právě při řešení energií jsme poprvé začali přemýšlet o fotovoltaice.

Vzhledem k tomu, že máme bungalov, máme k dispozici velkou plochu střechy, takže se panely budou moci ideálně umístit. Přemýšleli jsme i o kolektoru tepelného čerpadla, ale byla by to fakt velká investice a navíc bychom museli rozkopat celý pozemek. S fotovoltaikou je to jednodušší, protože se "pouze" instaluje na střechu.

Jaké hlavní výhody ve FVE spatřujete?

Nyní samozřejmě velkou finanční úsporu. Trh s energiemi je v dnešní době jako jízda na horské dráze. Ceny za kWh se stonásobně zvyšují, což nás uvádí do nejistoty. Pořízení FVE pro nás znamenají sice vyšší počáteční náklady, ale pokud si spočítám dlouhodobou úsporu, jedná se o bezkonkurenční řešení.

Navíc je pro zákazníky perfektní smluvní garance státní dotace. Máme jasno v tom, že nehledáme krátkodobou úsporu a minimalizaci nákladů. Chceme dlouhodobou udržitelnost – nejlépe celoživotní, což FVE umožňuje.

Téma jsme s partnerem důkladně studovali a zavítali jsme také na portály, kde sdílejí zkušenosti majitelé FVE. V hlavě mi utkvěl příspěvek, kde paní sděluje, že při výpadku proudu zhasla celá čtvrť a svítil jen jejich domek. Další praktická věc, která nás oslovila, je možnost prodeje přebytku energie, kterou nám zprostředkujete pomocí společnosti Sysel Energie.

No a samozřejmě další neopomenutelnou částí je minimalizace zátěže na životní prostředí. Budeme bydlet u krásného lesa, což ve mně probouzí jakousi odpovědnost za životní prostředí. Velmi mě hřeje na srdci přijímání „ČISTÉ energie“. Slunce miluji, má neuvěřitelný vliv na moji náladu a cítím se s ním spjata. Intuitivně cítím, že je to správná volba.

To určitě bude. A zvažovali jste i nějaké další zdroje energie?

V prvotní fázi jsme uvažovali také o zemním plynu, ale na náš pozemek není přívod. Naše finální rozhodnutí jsme konzultovali s odborníky v oboru, kteří nás ubezpečili, že fotovoltaika je správná volba.

Děkujme vám za čas, který jste nám a našim čtenářům věnovala. Přejeme vám bezproblémovou a úspěšnou stavbu. Budeme se těšit na vaše zkušenosti s životem s FVE.