Rozhovor s Lucií Hradeckou o pořízení FVE

03.04.2023
Reference
Rozhovor s Lucií Hradeckou o pořízení FVE
Přečtěte si rozhovor s tenistkou Lucií Hradeckou a zjistěte, co jí motivovalo k pořízení fotovoltaické elektrárny. Proč si pro realizaci vybrala právě SolidSun? Dozvíte se v rozhovoru.

Co motivovalo tenistku Lucii Hradeckou k pořízení fotovoltaické elektrárny? Proč si jako svého dodavatele vybrala společnost SolidSun? Přečtěte si rozhovor, a dozvíte se, co konkrétně přimělo Lucii s námi spolupracovat.

Co Vás vedlo k rozhodnutí pořídit si vlastní fotovoltaickou elektrárnu?

Hlavní motivací pro pořízení fotovoltaické elektrárny byly ceny energií a to, že se všechno zdražuje. Udělali jsme rekonstrukci celého domu a víceméně všechno je na elektřinu. Když jsme před deseti lety stavěli dům, tak jsem firmě říkala, že by bylo vhodné dát sem i fotovoltaiku. V té době to ještě nebylo tak “in“, tak mi říkali, že když už máme tepelné čerpadlo, nebude to potřeba.

Až teď přišel přítel s tím, že máme kotel i saunu na elektřinu, takže by bylo dobré dát sem fotovoltaiku. Samozřejmě jsem souhlasila a jsem ráda, že jsme to udělali. Teď se docela bavíme aplikací, kde každou chvilku sledujeme, kolik nám elektrárna vyrábí. Třeba teď, i při zataženém počasí, jsem nečekala, že bude nějaká výroba a překvapivě je a pokryje vše potřebné. Je to zajímavé i zábavné zároveň.

Zajímala jste se již při stavbě domu o technologie k zajištění energie z OZE nebo to bylo spontánní rozhodnutí?

To rozhodnutí přišlo spíše časem, a to zejména z důvodu soběstačnosti. Tím, jak jsme hodně cestovali po světě, jsem si všímala, že to je často na střechách a že je to docela dobrý způsob, jak nebýt na někom energeticky závislý.

Jak dlouho jste vybírala dodavatele FV řešení?

Nejdřív jsme si dělali průzkum na internetu, zda se to vyplatí. Hodně jsme se radili s mým trenérem, který si na svůj dům také nechal instalovat FVE. On je takový koumák, že všechno najde a všechno si dobře promyslí. A vás jsme vybrali jako třetí firmu, protože se nám u těch předchozích vždy něco nelíbilo. Nakonec jsme tedy podepsali s vámi.

Co bylo přesvědčujícím argumentem při výběru dodavatele FV řešení a proč jste se rozhodla právě pro SolidSun?

Nejvíce mě přesvědčila férová a upřímná argumentace vašich pracovníků. Technik, co k nám přišel, nám vše vysvětlil a řekl věci, které nám ty předchozí firmy neřekly. S přítelem jsme rádi, když s námi jednají na rovinu, i když to pro nás třeba není až tak výhodné. Ti předchozí nám řekli, že to bude aktuálně vyrábět nějaké množství, ale nezmínili se, že se přes léto vyrobí víc a že nemáme takovou spotřebu, abychom to využili. Tudíž ten poměr, kolik člověk vydělá za rok, nemusí být takový, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jiná firma nám zase tvrdila, že když nedostaneme dotaci, tak si to musíme zaplatit a nemůžeme odstoupit od smlouvy, což se nám logicky nelíbilo.

Většinou je standardem, že získání dotací na pořízení FVE společnosti garantují...

Oni nám řekli, že to na devadesát devět procent dostaneme. Ale pořád je tam to jedno procento a já jsem chtěla mít možnost odstoupit od smlouvy. Je samozřejmě velký rozdíl, když člověk dostane dotaci nebo má zaplatit celou částku. I právě proto, že existují dotace, jsme se rozhodli FVE pořídit.

Takže jste zvolila SolidSun díky upřímnosti a odbornosti našeho našeho obchodně-technického zástupce

Ano, určitě. A také tím, jak nám vše polopaticky vysvětlil. Zmínil dokonce i případy, kdy se nám fotovoltaika nemusí vyplatit a její provoz by nebyl podle našich představ. Takzvaně nám nemazal med kolem pusy. Nechal nás se rozhdnout a zvážit všechna pro a proti. Navíc poradil i technické řešení, které ostatní společnosti před tím vůbec nezmínili. Myslela jsem si, že nám musí rozkopat celý dům. Vaši technici nám však byli schopni navrhnout řešení celého systému velice efektivně, udělalo se jen pár děr do zdi a bylo to.

Je nějaký produkt či služba, která vás z našeho portfolia zaujala? Např. výkup přebytků energie, následná péče o FV systém díky dohledovému centru, servis…

Výkup přebytků jsme rovněž řešili. Jako distributora máme PRE a zjistili jsme, že to úplně nechtějí realizovat. Komunikace z jejich strany na toto téma dost vázla. Co se týče výkupu přebytků, musím se ještě více informovat. Je to to samozřejmě fajn, protože člověk nechce zadarmo posílat elektřinu zpátky. Líbila se mi i možnost výkupu za spotové ceny. 

Když teď využíváte energii ze slunce, plánujete pořízení dalších „věcí“, které by vám zpříjemnily bydlení, například vířivku, saunu nebo elektroauto?

Saunu i vířivku jsme již pořídili a docela příjemně mě překvapilo, jak málo energie vše spotřebovává. Podle aplikace sledujeme, jak moc je FVE zásobuje energií. Dále jsme si k fotovoltaice pořídili i autonabíječku wallbox, protože plánujeme pořízení elektromobilu. Navíc se nám o něco navýšila dotace, což je taky příjemný bonus.

Jak probíhala instalace? Se všm jste byli spokojeni?

Tým techniků byl super. Jednu střechu sice museli dělat nadvakrát, protože se zbláznilo počasí, ale všechno dodělali za týden. Elektrikáři byli také skvělí. Na výměnu elektroměru jsme čekali jenom tři týdny. Původně jsme mysleli, že to bude až někdy v dubnu, ale bylo to už zkraje března.

Měli jste představu, jak velkou elektrárnu potřebujete?

Konkrétní představu jsem moc neměla a technické parametry jsem neřešila. Předchozí firma chtěla dát panely ještě na střechu zahradního domku, abychom měli tu největší možnou FVE, ale pak jste nám vysvětlili, že to není potřeba. A byla to pravda. I když nám všechno běží, stále máme spousty čisté elektřiny navíc.

Věděli jste hned parametry komponent, nebo jste si nechali poradit naším obchodně-technickým zástupcem?

O všem jsme se poradili s vaším zástupcem, který nám poradil, co přesně by pro nás bylo nejlepší. A to včetně toho, kolik a jaké typy baterek budeme potřebovat.

Vnímáte nějak ve své profesi, že by se např. tenisové či sportovní kluby více zajímaly o energetickou soběstačnost?

Ano, je to velké téma i mezi kluby a řeší se, jak by mohly na energiích ušetřit. Máme tenisovou školu, tenisový klub a ty toho spotřebují hodně. Ovšem fotovoltaika nám nestačí, protože nejvíc energie spotřebujeme především v zimě na vytápění nafukovacích hal. U nás je potřeba řešit to v kombinaci s dalšími technologiemi.

Chcete si také pořídit fotovoltaickou elektrárnu a šetřit za energie? Napište nám a náš obchodně-technický zástupce se vám ozve.