Vyplatí se fotovoltaika?

01.11.2022
Fotovoltaika
Vyplatí se fotovoltaika?
Proč by někdo chtěl ušetřit až 65 000 Kč ročně za energie? Proč by chtěl být někdo alespoň částečně energeticky nezávislý? A proč by vlastně chtěl mít vlastní zdroj energie? Taky moc nevíme 😊

Často se setkáváme s dotazem, jestli se vůbec ta fotovoltaika vyplatí. Proč by někdo chtěl ušetřit až 65 000 Kč ročně za energie? Proč by chtěl být někdo alespoň částečně energeticky nezávislý? A proč by vlastně chtěl mít vlastní zdroj energie?

Pokud vlastníte rodinný dům a spotřeba elektrické energie odpovídá spotřebě 3–5členné rodině, není o čem – fotovoltaika se jednoznačně vyplatí. Ale co bychom se tady dlouze rozepisovali, podívejte se na jasný příklad a posuďte sami.

[@portabletext/react] Unknown block type "image", specify a component for it in the `components.types` prop

Roční úspora na energiích v rozmezí 40 až 65 000 Kč není málo, co myslíte? Takovou sumu na zemi nenajdete… ale na střeše ano. Proto pokud se někde v koutku vaší mysli objevila myšlenka na vlastní zdroj energie a částečnou energetickou soběstačnost, napište si o nezávaznou konzultaci hned teď. Není na co čekat.

Stále váháte? Co takhle mít fotovoltaiku nové generace?

S fotovoltaikou nové generace budete mít jistotu, že se o vás postaráme i do budoucna. Pro naše zákazníky jsme totiž dlouhodobým partnerem. Instalací fotovoltaiky s vámi totiž nekončíme, je to jen začátek. Využít můžete další spektrum služeb, které vám umožní vytěžit z vaší FVE opravdové maximum. Tak například vám zajistíme výkup přebytků energie.

Pokud nebudete stíhat spotřebovávat ve vaší domácnosti vámi vyrobenou energii, jednoduše ji prodejte. Je škoda nechat protékat energii zdarma zpátky do sítě, když z toho může mít jako majitel FVE užitek.

O vaši elektrárnu opravdu pečujeme i dál, a to díky dohledovému centru, které funguje 24/7. Zajistí tak nepřetržitý dohled nad výkonem vaší fotovoltaiky a vy můžete v klidu spát. Pokud odhalíme výkyv ve výkonu FVE, zajistíme opravu na dálku. V případě potřeby vás budeme kontaktovat a domluvíme výjezd servisního technika.

Likvidace panelů mě zlikviduje

Jo… tak v tomto případě je tvrzení pravdivé asi jako pravděpodobnost, že vás na ulici trefí golfový míček do hlavy a vy oslepnete. Jedná se o překvapivě hodně rozšířený mýtus, ale opak je pravdou. Všechny instalované panely i další části FV elektrárny mají „předplacenou“ likvidaci. Recyklací fotovoltaických panelů se zabývají firmy specializující se na recyklaci běžného elektroodpadu. Vše pak stačí odvézt na sběrný dvůr. Nicméně vzhledem k dlouhým zárukám a předpokládané životnosti až 35 let, to zřejmě budou muset řešit až vaše děti.

Sběrná místa, která jsou vypsána na: https://www.rema.cloud/sberna-mista/

Věděli jste, že v České republice byla výrobcům i dovozcům legislativně nařízena povinnost přispívat do českých recyklačních fondů? Podmínky v Česku jsou jedny z celosvětově nejpřísnějších.

Proč tedy mít fotovoltaiku?

Dáme si repete, protože opakování je matka moudrosti 😊 Jedna z hlavních výhod fotovoltaických elektráren spočívá prostě v tom, že si díky nim domácnosti a firmy sníží výdaje za elektřinu. Vlastní elektrárna vám umožní stát se částečně nezávislými na běžných dodavatelích energií. Čím méně jste závislí na dodávce elektřiny ze sítě, tím více ušetříte. Aneb elektřinu, kterou si vyrobíte, vám nikdo nezdraží.

A pak jsou tady ta čísla – roční úspora až 65 000 Kč. Kdo by to nechtěl. Navíc pro rodinné domy garantujeme získání dotace, jejíž maximální výše se pohybuje od 205 000 do 225 500 Kč v závislosti na kraji, ve kterém bydlíte. To znamená, že téměř polovinu nákladů na FVE vám uhradí stát. A když si k tomu pořídíte i autonabíječku Wallbox, může se výše dotace vyšplhat na závratných 301 500 Kč.

A co slunce, svítí dost? A mohla bych ho vidět?

Je fakt, že v zimě se slunce moc nevidí. Na druhou stranu, každý průměrně inteligentní jedinec ví, že Česká republika leží v mírném podnebním pásu, kde se střídají 4 roční období (ano, ještě stále). Statistiky uvádějí, že sluneční svit dopadá na solární panely po dobu 1600 (v horských oblastech) až 2000 hodin (jižní Morava) za rok. A s tím už se dá vyrábět poměrně slušně, co myslíte.

Chytrá statistika k prostudování…

Věděli jste, že rozptýlené záření dopadá na Zemi po celý rok i přes zataženou až oblačnou oblohu, a i to umí fotovoltaika využít. Přímé záření je nejvyšší v letních měsících, kdy je jasná obloha.

Co říci na závěr…

Padlo tady hodně otázek i odpovědí na ně. Ale určitě máte ještě další dotazy. Pokud je to tak, napište si o nezávaznou konzultaci a nás obchodně-technický zástupce vám rád na vše odpoví. Odpovědi na své dotazy možná najdete také v debatě Deníku, které jsme se nedávno účastnili. Své zkušenosti zde sdílí také náš klient, pan Doležal.

[@portabletext/react] Unknown block type "image", specify a component for it in the `components.types` prop