Aktuální podmínky pro získání dotace na fotovoltaiku z programu NZÚ

06.11.2023
Dotace
Aktuální podmínky pro získání dotace na fotovoltaiku z programu NZÚ
Dotační program Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám si klade za cíl zpřístupnit energeticky úsporná a ekologická opatření českým domácnostem. Podívejte se, jaké jsou aktuální podmínky získání dotace na pořízení fotovoltaických systémů a jaká je výše dotace.

Dotační program Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám si klade za cíl zpřístupnit energeticky úsporná a ekologická opatření českým domácnostem. Princip programu zůstává od jeho zavedení stejný, průběžně se však mění podmínky, výše dotace a také produkty, na které se dotace vztahuje. V následujících řádcích popíšeme, jaké jsou aktuální podmínky získání dotace na pořízení fotovoltaických systémů.

Kdo má na dotaci NZÚ nárok

  • Vlastníci rodinných domů, případně dalších objektů využívaných pro trvalé bydlení
  • Vlastníci vymezených bytových jednotek v řadových rodinných domech
  • Příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky

Jak se vypočítá výše dotace

Celkovou výši dotace ovlivňují dva základní faktory – výkon elektrárny vyjádřený v kWp a kapacita bateriového úložiště v kWh. V případě kombinace fotovoltaiky a dalšího energeticky úsporného, adaptačního či mitigačního opatření (wallbox, tepelné čerpadlo, zateplení) lze dotaci navýšit o tzv. kombinační bonus. Ve strukturálně postižených krajích (Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký) a dalších konkrétně jmenovaných obcích, a to i v rámci jiných krajů, vzniká nárok na desetiprocentní navýšení dotace. Zároveň platí, že výše dotace nemůže přesáhnout 50 % z celkových přímých realizačních nákladů (kombinační bonusy nespadají do tohoto základu).

Konkrétní výše dotace

  • Na základní instalaci o výkonu alespoň 2 kWp – 60 000 Kč
  • Na základní instalaci o výkonu alespoň 2 kWp s využitím tep. čerpadla 100 000 Kč
  • Za další každý 1 kWp nad hranicí 2 kWp instalovaného výkonu – 10 000 Kč
  • Za 1 kWh el. akumulačního systému – 10 000 Kč

Částka vyplacená v rámci programu NZÚ se tedy pohybuje v intervalu 60 000 - 200 000 Kč. Pokud se vaše nemovitost nachází v jednom ze znevýhodněných krajů (Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký) nebo v obci, která se nachází na seznamu, lze čerpat dotaci až do výše 220 000 Kč. V případě kombinace fotovoltaiky a domácí nabíječky (wallboxu) vám bude vyplaceno až 246 500 Kč. Za každé opatření vzniká jednorázový příspěvek 10 000 Kč.

O dotaci NZÚ lze požádat výhradně elektronickou formou prostřednictvím systému AIS SFŽP ČR, a to před zahájením, v průběhu nebo po dokončení instalace. V SolidSun za vás při vaší součinnosti celou dotaci vyřídíme.

Kromě klasické dotace NZÚ existuje také varianta NZÚ Light, kterou lze čerpat na pořízení fotovoltaiky pro ohřev vody pro ekonomicky znevýhodněné domácnosti. Detailní podmínky dotačního programu NZÚ Light si přečtěte zde.