Fotovoltaika s dotací na zahradu? Proč ne

12.03.2023
Fotovoltaika
Fotovoltaika s dotací na zahradu? Proč ne
Chcete si pořídit fotovoltaickou elektrárnu, ale nemáte pro ni vhodnou střechu? Nevadí. I tak ji můžete mít. Fotovoltaiku je totiž možné instalovat i na zahradu.

Víte, že je možné instalovat fotovoltaiku i na zahradu. Zahradní fotovoltaická elektrárna je skvělým řešením pro všechny, kteří mají střechu nevhodnou pro běžnou instalaci.

Kdy uvažovat o fotovoltaické elektrárně na zahradu?

  • máte příliš členitou střechu
  • vaše střecha je orientována špatným směrem a se špatným sklonem
  • příliš starý či slabý krov
  • na střechu se vám nevleze požadovaný počet panelů

Můžu získat dotace na zahradní FVE?

Samozřejmě, ale má to své podmínky. Zahradní fotovoltaická elektrárna musí být umístěna na konstrukci tak, aby nijak neomezovala růst stávající vegetace. Zároveň FVE nesmí nijak omezovat její údržbu.

Dotaci lze získat až do výše 205 000 Kč, pro strukturálně postižené kraje se dotace navyšuje o 10 %, tedy na 225 500 Kč.

Jak FVE na zahradu instalovat?

I instalace fotovoltaiky má svá jasná pravidla. Stejně jako na střeše, i na zemi je potřeba dodržet vhodnou orientaci a sklon panelů. Nejvíce energie získáte vždy umístěním panelů směrem na jih. Nejlepší sklon panelů, který se nastavuje pomocí montážních rámů, je uváděn v rozpětí od 20° do 35°.

Proč si pořizovat FVE, když nemám vhodnou střechu?

Protože je dobré využít každé příležitosti pro získání čisté energie z obnovitelného zdroje. Navíc vám i tak může vydělávat, pokud budete mít zajištěný výkup přebytků za spotové ceny. Což je teď díky novele zákona a druhému "výrobnímu" EAN kódu jednodušší než kdy předtím.

Co to pro vás jako mikrovýrobce energie znamená a proč je výhodné mít druhý EAN se dočtete v našem článku. Solidní energie vám přináší nejen výhodný výkup přebytků energie z FVE, ale také dodávku elektřiny a plynu. Zajistěte vaší domácnosti energii, která vám dá víc.

Díky vlastní elektrárně získáte také větší nezávislost na běžných dodavatelích energií. A nemusí vás už ani zajímat výkyvy cen energie, protože elektřina, kterou si sami vyrobíte, vám nijak nezdraží.

Chcete fotovoltaiku na zahradu? Napište nám a my se vám ozveme.