Pořiďte si solární panel optimální velikosti

16.05.2021
Fotovoltaika
Pořiďte si solární panel optimální velikosti
Věděli jste, že u FVE označení většího výkonu panelu neznamená jistotu většího množství vyrobené energie pro váš dům? Nainstalujeme vám na střechu panely optimální velikosti s nejlepším možným výkonem.

Fotovoltaika / solární elektrárny / solární panely / FVE

Věděli jste, že u FVE označení většího výkonu panelu neznamená jistotu většího množství vyrobené energie pro váš dům? Nainstalujeme vám na střechu panely optimální velikosti s nejlepším možným výkonem.

Rozměry hrají prim

Možná si říkáte, že čím větší číslo výkonu panel budete mít, tím více energie vám vyrobí. To je určitě logická a správná dedukce. Ale musíte vzít také v potaz jejich rozměry. Panel s vyšším výkonem má totiž i větší rozměry. Je potřeba se zamyslet nad tím, kolik vám takových XL panelů na střechu bude možno instalovat.

Kvůli velkým rozměrům bude možné instalovat na danou plochu menší počet panelů. V tomto případě pak panel s vyšším výkonem nezajistí vašemu domu více energie, protože jich na střeše bude málo.

„Majitel domu by se neměl zaměřit pouze na výkon jednotlivého panelu. Ne pro každý dům se hodí panel s velkým výkonem, protože má i větší rozměr. Pokud vlastníte rodinný dům s členitou střechou, bude pro vás lepší pořídit si menší panely, třeba s výkonem 345 Wp. A to jednoduše proto, že si jich na střechu dáte v průměru o třetinu více než panelů s vyšším výkonem.“

Většina kolektorů (solárních panelů) má rozměry 1x2 metry. Podle rozměrů střechy se pak panely umístí na výšku nebo na šířku. Tak, aby co nejúčelněji pokryly vyhrazenou část střešní plochy.

Věděli jste, že výkon solárních panelů se označuje v jednotkách Wattpeak? Jedná se o ukazatel špičkového výkonu – tedy maximální výkon v ideálních podmínkách). Wattpeak ale není jediná hodnota, kterou sledovat. Velké panely mají sice o trochu vyšší výkon v přepočtu na 1 m2 , ale hůř se s nimi manipuluje a na členitou střechu se vleze jen omezený počet panelů.

Solární panely XL – jejich velikost není jasná výhoda

Když na český trh se solárními panely přišly firmy s panely velikosti XL, uváděli jako jejich velký benefit právě jejich vyšší výkon při menším počtu panelů. To sice je pravda, ale tuto strategii většina solárních firem realizuje z důvodu snížení nákladů na instalaci v rámci cenového konkurenčního boje. Ve výsledku to všechno může mít pro klienta negativní vliv na efektivní fungování solární elektrárny.

XL solární panely disponují výkonem až 450 Wp. Naše společnost instaluje panely s výkony 345 až 450 Wp. Čísla hovoří jasně, pojďme si to ukázat na příkladu Panely Sunergy, které standardně používáme, mají výkon 345 Wp. Plocha panelu představuje 1,70479 m². Výkonnější panely, které mají 450 Wp, mají pak plochu 2,209184 m². Cílem příkladu je ukázat, že po přepočtení výkonu panelu na plochu, je jejich výkon takřka stejný.

K výpočtu použijeme všem dobře známou trojčlenku.
Plocha menšího panelu 1,70……………………………………… výkon 345 Wp
Plocha většího panelu 2,21…….…………………………………. výkon X Wp

X= 1,30 x 345

X= 448 Wp

Výpočet jasně ukazuje, že výkon přepočtený na plochu panelu je takřka srovnatelný s výkonem panelu XL.

Výhody rozměrově menších panelů

  • lepší manipulace (menší váha)
  • lepší adaptovatelnost
  • lepší rozložení na místech s omezenou plochou
  • lepší chlazení
  • menší plocha při zatížení sněhem

Instalujeme panely optimální velikosti s výkonem 345—450 Wp přesně podle potřeb vašeho domu.
Obraťte se na naše odborníky, kteří vám pomohou s výběrem vhodných panelů.

Podívejte se i další články z našeho blogu